top of page

סוגי מטפלים

 

 

שפות טיפול

עברית

אנגלית

השכלה והכשרה

תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה מאוניברסיטת ליידן בהולנד. התמחות בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT).

 

הכשרת מטפלים שלב1 ו 2 בEMDR

 

הכשרות מטפלים שונות ומגוונות בגישה הפסיכו-דינאמית. 

 

תואר ראשון בחינוך מיוחד מאוניברסיטת תל אביב. התמחות בלקויות למידה.

פסיכולוג קליני
 

טיפול בטראומות, חרדות, תחושת חוסר אונים, סמכות הורית


פסיכולוג קליני – מומחה לנפש האדם

 

הפסיכולוגים הקליניים עוסקים במגוון נושאים מקצועיים, בעיקר טיפול פסיכולוגי (פסיכותרפיה) וביצוע אבחון והערכה פסיכולוגים. הפסיכולוגים הקליניים עובדים במספר תצורות: באופן פרטני עם ילדים, נוער ומבוגרים, עם זוגות, משפחות, קבוצות טיפוליות ומסגרות רחבות יותר. קיימים תחומי התמחות ספציפיים כגון התמחות בהפרעות חרדה, הפרעות אכילה, מחלות נפשיות וכו'.

 

פסיכולוגים קליניים הינם מומחים לטיפול פסיכותרפי בתחומים שונים בהם התמחו ובשיטות טיפול שונות כגון טיפול פסיכודינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול משפחתי, טיפול קצר מועד וכו'. במרבית המקרים, פסיכולוג קליני יעדיף שיטה אחת בה יעמיק את ההתמקצעות שלו, כאשר כלל האצבע הנו להתאים את יכולות המטפל לכל מטופל באופן ספציפי על מנת ליצור התאמה ויעילות מירבית בטיפול.

עובד סוציאלי קליני
 

טיפולים משפחתיים, זוגיים

עובד סוציאלי קליני הוא עובד סוציאלי אשר סיים תואר שני בעבודה סוציאלית בהכשרה קלינית/טיפולית. במסגרת לימודי התואר השני מועשרת הבנתו של העובד הסוציאלי בתחום בריאות הנפש ובהיבטים התיאורטיים והקליניים של ההתנהגות הנורמלית והאב-נורמלית. כמו כן, הוא נחשף לשיטות ומיומנויות טיפוליות שונות. עובד סוציאלי קליני רשאי לעסוק באותם התחומים בהם עוסק עובד סוציאלי שאינו קליני, אך הוא בעל ידע עשיר ומעמיק יותר בהבנת ההתנהגות האנושית והטיפול בה.

פסיכולוג חינוכי
 

2010 - present

2010 - present

טיפולים בחינוך
 

פסיכולוג חינוכי הוא פסיכולוג (בוגר תואר ראשון מוכר בפסיכולוגיה), אשר המשיך את לימודיו לתואר שני בפסיכולוגיה חינוכית. הלימודים לתואר השני נמשכים שנתיים, ולאחריהם נדרש הפסיכולוג לארבע שנות התמחות במוסד מוכר על ידי מועצת הפסיכולוגים (בדרך כלל שרותפסיכולוגי חינוכי).

 

במסגרת הלימודים, מתרכזים הסטודנטים בעניינים הקשורים ללמידה, שיטות לימוד שונות, התנהלות פרט במערכת, ופסיכולוגיה של ילדים והורים.

פסיכולוג רפואי
 

טיפולים בחולים והכנה לניתוח

פסיכולוג רפואי הוא אדם אשר סיים תואר שני לפחות בפסיכולוגיה והתמחה בתחום הפסיכולוגיה הרפואית.

 

עבודתו של הפסיכולוג הרפואי מתחלקת לשני תחומים מרכזיים:

  • התחום הטיפולי: במסגרת עבודתו הטיפולית עוסק הפסיכולוג הרפואי בליווי, ייעוץ וטיפול באנשים המתמודדים עם קשיים הנוגעים למצבים רפואיים וגופניים. במסגרת עבודתו הטיפולית מבצע הפסיכולוג הרפואי  התערבויות רפואיות ממספר סוגים: ליווי והכנה להתמודדות עם טיפולים רפואיים: פרוצדורות רפואיות רבות מהוות מקור ללחץ, חרדה וקושי לחולה ובני משפחתו והפסיכולוג הרפואי הוא בעל ידע וכלים המאפשרים לו ללוות התמודדויות אלו. במסגרת עבודתו עשוי הפסיכולוג הרפואי להציע תמיכה וליווי של החולה ובני משפחתו ולהקנות להם כלים ומיומנויות שיקלו עליהם את ההתמודדות. כך, למשל, עשוי המטפל ללמד מטופל העומד בפני ניתוח טכניקות להתמודדות עם מצבי לחץ כטכניקות הרגעה עצמית, שימוש בביופידבק וכן הלאה. כמו כן, מלווה הפסיכולוג הרפואי תהליכים רפואיים ממושכים כשיקום אורטופדי, שיקום לאחר פגיעת ראש, טיפולים כימותרפיים וטיפולי הפריה.
     

  • טיפול במצבים רפואיים הנגרמים ממצבים נפשיים: הפרעות פסיכוסומטיות הן הפרעות פיזיולוגיות בהן קיימים יחסי גומלין מורכבים בין מצבים נפשיים לבין סימפטומים גופניים (בעיות נשימה, לחץ דם, מחלות אוטואימוניות ועוד). ההפרעות הפסיכוסומטיות מעצימות מצוקה נפשית ומתעצמות כתוצאה ממצוקה נפשית, וכך נוצרים מעגלים שליליים סגורים. הטיפול בהפרעות אלו משלב טיפול רפואי בתיסמונת הרפואית יחד עם התערבויות פסיכולוגיות להפחתת המתח והחרדה הנובעים  מהמחלה והמגבירים אותה. נמצאו תכונות אישיות הקשורות להפרעות מסוימות והטיפול עשוי להתמקד בהתמודדות עם תכנות אישיות אלו.

  •  

    מטפל באומנות, במוזיקה, בתנועה, עם חיות, פסיכודרמה

    טיפולים במשברים עקב מחלות

    טיפולים משלימים כגון טיפול באומנות מבוסס על יצירה כאמצעי להבעה רגשית וליצירת שינוי נפשי. הטיפול מתאים לאנשים החשים שהמדיום המילולי אינו נוח או מספק דיו עבורם, ומעונינים להתנסות בדרך תקשורת שונה. דרך היצירה יוצרים המטפל והמטופל דיאלוג המכוון לשינוי רגשי: היצירה מאפשרת ביטוי רגשות ותכנים נפשיים בלתי מודעים דרכם ניתן להבין את עולמו הפנימי של המטופל, ולהביא לשינוי והבנה לגבי ההיבטים הגורמים למצוקה. הטיפול שם דגש על הכוחות החיוביים של המטופל ומעודד חיבור ליצירתיות ושאיפה למימוש עצמי. 

     

    מטפל באומנות הוא בד"כ בעל תואר שני בטיפול באומנויות, שעשה תואר ראשון בתחום טיפולי, חינוכי או באחד מתחומי האומנות, וסיים התמחות בטיפול באומנות. עבודת המטפל באומנות דורשת ממנו ידע משולב בתחום האומנות והטיפול: נדרשת ממנו הכשרה, ידע ומיומנות בתחום האומנותי אותו בחר כערוץ טיפולי (אומנות, כתיבה, תיאטרון וכד'). כמו כן, הוא בעל מיומנויות טיפוליות בתחום האישיות, הפסיכותרפיה, ההתפתחות והפסיכופתולוגיה. 

    מטפלים באומנות מציעים טיפולים במוסדות שיקומיים וטיפוליים (פנימיות, בתי כלא), מסגרות חינוכיות (בתי ספר, מתנ"ס).

     

    בעבר אושרו רשיונותיהם של מטפלים באומנות על ידי משרד הבריאות, אך מתן הרשיונות מוקפא כיום בשל שינוי בתהליכי החקיקה. על כן, כיום מהווה האיגוד המקצועי של המטפלים באומנות-יה"ת- גורם מסמיך מרכזי בתחום.

     

     

    bottom of page